2. Jídelníček vhodný pro miminko
(provedeny minimální změny tak, aby miminko mělo vše, co potřebuje a kvalita dle testu byla 100%)
Změny provedeny tak, aby byly co nejmenší a přitom mělo miminko vše, co potřebuje. Zároveň se snížily na polovinu přebytečné tuky (z 35 g/den na 18 g/den) a naopak se zvýšil příjem vlákniny. Příjem soli se dostal pod doporučené denní maximum. Příjem jednoduchých cukrů je však velmi vysoký stejně jako příjem zdraví škodlivých látek pocházejících z nevhodných potravin či nevhodných kuchyňských úprav (uzeniny, smažení).
Tento jídelníček je na týden o cca 150 Kč dražší oproti jídelníčku původnímu. Navýšení ceny je způsobeno především zařazením lososa a čerstvých paprik. Obě tyto potraviny lze nahradit levnějšími variantami (levnější maso, levnější zelenina), avšak vzhledem k velmi cenným látkám, které tyto potraviny poskytují ve velké míře, jsme je do jídelníčku zařadili i přes jejich poměrně vysokou cenu (viz poznámky č. 4 a 11).
Barevné rozlišení:
černě – zůstává z původního jídelníčku, není nutné měnit
zeleně – změny, které byly provedeny oproti původnímu jídelníčku
oranžově – vyžaduje ještě změnu, aby byl jídelníček vhodný nejen z hlediska miminka ale i maminky
1. den
Snídaně
Müsli med a ořechy
Mléko polotučné
150g
250 ml
Dopolední svačina
Nektarinka
Černý čaj s cukrem a citronem
1 kus (145 g)
250 ml
Oběd
Odpolední svačina
Jogurt třešňový
Ovocný čaj s cukrem
125 g
250 ml
Večeře
Druhá večeře
Jablko 3
150 g (1 kus)
Poznámky
1 Mléčných produktů je tento den dostatek, chybí bílkoviny z jiných zdrojů. Proto byl sýr nahrazen vejci.
2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.
3 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem ovoce.
2. den
Snídaně
Dopolední svačina
Banán
Čistá voda
Jogurt bílý 5
120 g (1 kus)
250 ml
200 g
Oběd
Odpolední svačina
Večeře
Druhá večeře
Poznámky
3 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem ovoce.
4 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny. Paprika je poměrně drahá, obsahuje však nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu C) z u nás běžně celoročně dostupných potravin (vitamínu C několikanásobně více než citrusy). Proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku zejména v období vyššího rizika onemocnění (chřipková epidemie, onemocnění v rodině…).
5 Doplněno, aby byl splněn denní příjem mléčných výrobků.
6 Uzeninyobsahují zdraví škodlivé látky. Byly tedy nahrazeny sýrem, který také doplní doporučený denní příjem mléčných výrobků.
7 Kečup obsahuje cukr. Proto byl nahrazen rajčetem, které také doplní doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.
3. den
Snídaně
Dopolední svačina
Broskev
Jablko
Čistá voda
145 g (1 kus)
150 g (1 kus)
500 ml
Oběd
Odpolední svačina
Jogurt třešňový
Rohlík bílý
Ovocný čaj s cukrem
125 g
42 g (1 kus)
250 ml
Večeře
Buchtičky s čokoládou
Kakao z polotučného mléka 9
Čistá voda
8 ks
250 ml
250 ml
Druhá večeře
Paprika 4
150 g (1 kus)
Poznámky
2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.
4 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny. Paprika je poměrně drahá, obsahuje však nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu C) z u nás běžně celoročně dostupných potravin (vitamínu C několikanásobně více než citrusy). Proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku zejména v období vyššího rizika onemocnění (chřipková epidemie, onemocnění v rodině…).
8 Ve stravě je příliš mnoho tuku, proto byl smetanový sýr nahrazen nízkotučným.
9 Ve stravě je příliš mnoho tuku, proto bylo plnotučné mléko nahrazeno nízkotučným
4. den
Snídaně
Rohlík bílý
Žervé 6
Ovocný čaj s cukrem
84 g (2 kusy)
80 g
250 ml
Dopolední svačina
Jablko
Hroznové víno 10
Čistá voda
150 g
100 g
500 ml
Oběd
Odpolední svačina
Jogurt jahodový
Černý čaj s cukrem a citronem
150 g
250 ml
Večeře
Druhá večeře
Poznámky
6 Uzeniny obsahují zdraví škodlivé látky. Byly tedy nahrazeny sýrem, který také doplní doporučený denní příjem mléčných výrobků.
10 Druhé jablko bylo nahrazeno hroznovým vínem pro větší rozmanitost stravy (alespoň 3 různé potraviny ve třech výživových skupinách každý den)
11 Sekaná obsahuje velmi mnoho nekvalitního tuku a málo bílkovin, proto byla nahrazena lososem. Losos je poměrně drahý a z velké části se podílí na celkovém zvýšení ceny týdenního jídelníčku, je však zdrojem ω-3 mastných kyselin, které jsou velmi významné pro rozvoj nervové soustavy děťátka.
12 Šunkový salám je nekvalitní uzenina obsahující mnoho zdraví škodlivých látek. Proto byl nahrazen kvalitní krůtí šunkou, která obsahuje více bílkovin a méně škodlivých látek.
5. den
Snídaně
Dopolední svačina
Jogurt nízkotučný jahodový 8
Pomerančový džus 100%
150 g
250 ml
Oběd
Odpolední svačina
Hroznové víno
Broskev
Pomerančový džus 100%
250 g
145 g (1 kus)
500 ml
Večeře
Druhá večeře
Poznámky
2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.
8 Ve stravě je příliš mnoho tuku, proto byl smetanový sýr nahrazen nízkotučným.
13 Uzené maso obsahuje mnoho zdraví škodlivých látek. Proto bylo nahrazen makrelou, která obsahuje ω-3 mastné kyseliny a méně škodlivých látek.
6. den
Snídaně
Dopolední svačina
Hruška
Černý čaj s cukrem a citronem
280 g (2 kusy)
250 ml
Oběd
Odpolední svačina
Loupák
Mléko polotučné
100 g (2 kusy)
250 ml
Večeře
Druhá večeře
Poznámky
2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.
4 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny. Paprika je poměrně drahá, obsahuje však nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu C) z u nás běžně celoročně dostupných potravin (vitamínu C několikanásobně více než citrusy). Proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku zejména v období vyššího rizika onemocnění (chřipková epidemie, onemocnění v rodině…).
14 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů, bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným. Slunečnice (a jakákoli jiná semínka či ořechy) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky. Touto změnou bylo také dosaženo dostatečné rozmanitosti ve skupině obilovin.
15 Hranolky obsahují zdraví škodlivé látky (polyaromatické uhlovodíky, transmastné kyseliny, akrylamid…), proto byly nahrazeny vařenými bramborami. Tím se také zvýšil příjem zeleniny.
7. den
Snídaně
Müsli med a ořechy kupované
Mléko polotučné
Čistá voda
150 g
250 ml
250 ml
Dopolední svačina
Makový koláč
Černý čaj s cukrem a citronem
200 g (2 kusy)
250 ml
Oběd
Odpolední svačina
Nektarinka
Čistá voda
290 g (2 kusy)
250 ml
Večeře
Druhá večeře
Hroznové víno
150 g
2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.
16 Uzené maso obsahuje mnoho zdraví škodlivých látek. Proto bylo nahrazeno jogurtem, čímž bylo zároveň dosaženo dostatečného příjmu mléčných výrobků.