2. Jídelníček vhodný pro miminko

(provedeny minimální změny tak, aby miminko mělo vše, co potřebuje a kvalita dle testu byla 100%)

 

Změny provedeny tak, aby byly co nejmenší a přitom mělo miminko vše, co potřebuje. Zároveň se snížily na polovinu přebytečné tuky (z 35 g/den na 18 g/den) a naopak se zvýšil příjem vlákniny. Příjem soli se dostal pod doporučené denní maximum. Příjem jednoduchých cukrů je však velmi vysoký stejně jako příjem zdraví škodlivých látek pocházejících z nevhodných potravin či nevhodných kuchyňských úprav (uzeniny, smažení).

Tento jídelníček je na týden o cca 150 Kč dražší oproti jídelníčku původnímu. Navýšení ceny je způsobeno především zařazením lososa a čerstvých paprik. Obě tyto potraviny lze nahradit levnějšími variantami (levnější maso, levnější zelenina), avšak vzhledem k velmi cenným látkám, které tyto potraviny poskytují ve velké míře, jsme je do jídelníčku zařadili i přes jejich poměrně vysokou cenu (viz poznámky č. 4 a 11).

 

Barevné rozlišení:

černě – zůstává z původního jídelníčku, není nutné měnit

zeleně – změny, které byly provedeny oproti původnímu jídelníčku

oranžově – vyžaduje ještě změnu, aby byl jídelníček vhodný nejen z hlediska miminka ale i maminky

1. den

Snídaně

Müsli med a ořechy

Mléko polotučné

150g

250 ml

 

Dopolední svačina

Nektarinka

Černý čaj s cukrem a citronem

1 kus (145 g)

250 ml

 

Oběd

 

Odpolední svačina

Jogurt třešňový

Ovocný čaj s cukrem

125 g

250 ml

 

Večeře

 

Druhá večeře

Jablko 3

150 g (1 kus)

 

Poznámky

1 Mléčných produktů je tento den dostatek, chybí bílkoviny z jiných zdrojů. Proto byl sýr nahrazen vejci.

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

3 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem ovoce.

 

2.      den

Snídaně

 

Dopolední svačina

Banán

Čistá voda

Jogurt bílý 5

120 g (1 kus)

250 ml

200 g

 

Oběd

 

Odpolední svačina

 

Večeře

 

Druhá večeře

Poznámky

3 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem ovoce.

4 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny. Paprika je poměrně drahá, obsahuje však nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu C) z u nás běžně celoročně dostupných potravin (vitamínu C několikanásobně více než citrusy). Proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku zejména v období vyššího rizika onemocnění (chřipková epidemie, onemocnění v rodině…). 

5 Doplněno, aby byl splněn denní příjem mléčných výrobků.

6 Uzeninyobsahují zdraví škodlivé látky. Byly tedy nahrazeny sýrem, který také doplní doporučený denní příjem mléčných výrobků.

7 Kečup obsahuje cukr. Proto byl nahrazen rajčetem, které také doplní doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

3.      den

Snídaně

 

Dopolední svačina

Broskev

Jablko

Čistá voda

145 g (1 kus)

150 g (1 kus)

500 ml

 

Oběd

 

Odpolední svačina

Jogurt třešňový

Rohlík bílý

Ovocný čaj s cukrem

125 g

42 g (1 kus)

250 ml

 

Večeře

Buchtičky s čokoládou

Kakao z polotučného mléka  9

Čistá voda

8 ks

250 ml

250 ml

 

Druhá večeře

Paprika 4

150 g (1 kus)

 

Poznámky

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

4 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny. Paprika je poměrně drahá, obsahuje však nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu C) z u nás běžně celoročně dostupných potravin (vitamínu C několikanásobně více než citrusy). Proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku zejména v období vyššího rizika onemocnění (chřipková epidemie, onemocnění v rodině…). 

8 Ve stravě je příliš mnoho tuku, proto byl smetanový sýr nahrazen nízkotučným.

9 Ve stravě je příliš mnoho tuku, proto bylo plnotučné mléko nahrazeno nízkotučným

 

4. den

Snídaně

Rohlík bílý

Žervé 6

Ovocný čaj s cukrem

84 g (2 kusy)

80 g

250 ml

 

Dopolední svačina

Jablko          

Hroznové víno 10

Čistá voda

150 g

100 g

500 ml

 

Oběd

 

Odpolední svačina

Jogurt jahodový

Černý čaj s cukrem a citronem

150 g

250 ml

 

Večeře

 

Druhá večeře

Poznámky

6 Uzeniny obsahují zdraví škodlivé látky. Byly tedy nahrazeny sýrem, který také doplní doporučený denní příjem mléčných výrobků.

10 Druhé jablko bylo nahrazeno hroznovým vínem pro větší rozmanitost stravy (alespoň 3 různé potraviny ve třech výživových skupinách každý den)

11 Sekaná obsahuje velmi mnoho nekvalitního tuku a málo bílkovin, proto byla nahrazena lososem. Losos je poměrně drahý a z velké části se podílí na celkovém zvýšení ceny týdenního jídelníčku, je však zdrojem ω-3 mastných kyselin, které jsou velmi významné pro rozvoj nervové soustavy děťátka.

12 Šunkový salám je  nekvalitní uzenina obsahující mnoho zdraví škodlivých látek. Proto byl nahrazen kvalitní krůtí šunkou, která obsahuje více bílkovin a méně škodlivých látek.

 

5.  den

Snídaně

 

Dopolední svačina

Jogurt nízkotučný jahodový 8

Pomerančový džus  100%

150 g

250 ml

 

Oběd

 

Odpolední svačina

Hroznové víno

Broskev

Pomerančový džus  100%

250 g

145 g (1 kus)

500 ml

 

Večeře

 

Druhá večeře

Poznámky

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

8 Ve stravě je příliš mnoho tuku, proto byl smetanový sýr nahrazen nízkotučným.

13 Uzené maso obsahuje mnoho zdraví škodlivých látek. Proto bylo nahrazen makrelou, která obsahuje ω-3 mastné kyseliny a méně škodlivých látek.

6. den

Snídaně

 

Dopolední svačina

Hruška

Černý čaj s cukrem a citronem

280 g (2 kusy)

250 ml

 

Oběd

                                                                 

Odpolední svačina

Loupák

Mléko polotučné

100 g (2 kusy)

250 ml

 

Večeře

 

Druhá večeře

Poznámky

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

4 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny. Paprika je poměrně drahá, obsahuje však nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu C) z u nás běžně celoročně dostupných potravin (vitamínu C několikanásobně více než citrusy). Proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku zejména v období vyššího rizika onemocnění (chřipková epidemie, onemocnění v rodině…). 

14 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů, bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným. Slunečnice (a jakákoli jiná semínka či ořechy) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky. Touto změnou  bylo také dosaženo dostatečné rozmanitosti ve skupině obilovin.

15 Hranolky obsahují zdraví škodlivé látky (polyaromatické uhlovodíky, transmastné kyseliny, akrylamid…), proto byly nahrazeny vařenými bramborami. Tím se také zvýšil příjem zeleniny.

7.  den

Snídaně

Müsli med a ořechy kupované

Mléko polotučné

Čistá voda

150 g

250 ml

250 ml

 

Dopolední svačina

Makový koláč

Černý čaj s cukrem a citronem

200 g (2 kusy)

250 ml

 

Oběd

 

Odpolední svačina

Nektarinka

Čistá voda

290 g (2 kusy)

250 ml

 

Večeře

 

Druhá večeře

Hroznové víno

150 g

 

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

16 Uzené maso obsahuje mnoho zdraví škodlivých látek. Proto bylo nahrazeno jogurtem, čímž bylo zároveň dosaženo dostatečného příjmu mléčných výrobků.