3. Jídelníček vhodný pro miminko i maminku

(provedeny minimální změny tak, aby se strava maximálně přiblížila doporučeným denním dávkám (DDD) a obsahovala co nejméně škodlivých látek)


Průměrný příjem za jeden den

Energie [kJ]

10 310 (DDD 10 000)

Bílkoviny [g]

107 (DDD 90)

Sacharidy [g]

297 (DDD 300)

Tuky [g]

80 (DDD 75)

 Vláknina [g]

33 (DDD 30)

Jednoduché cukry [g]

83 (DDD co nejméně, max. 30)

Sůl  [g]

4,4 (DDD co nejméně, max. 5)


 

 

 

Změny provedeny tak, aby byly co nejmenší a přitom měly miminko i maminka vše, co potřebují. Příjem sacharidů, tuků i vlákniny se zlepšil (u sacharidů a tuků snížil, u vlákniny zvýšil). Příjem soli nepřekračuje maximální doporučený denní limit. Příjem jednoduchých cukrů je sice výrazně nižší než v předchozích variantách, stále však vysoce překračuje doporučený denní limit. K dodržení tohoto limitu by však byly nutné velmi razantní úpravy jídelníčku, které by již neodpovídaly běžným zvyklostem v České republice a nebyly by tedy pravděpodobně dodržovány.

Tento jídelníček je na týden o cca 40 Kč dražší oproti jídelníčku č. 2. Navýšení ceny je způsobeno především nahrazením bílého pečiva pečivem celozrnným. Jedná se však o pečivo kupované v obchodě. Pokud by bylo nahrazeno pečivem pečeným v domácí pekárně z různých druhů celozrnné mouky a semínek (nikoli tedy z průmyslově vyráběných směsí), cena jídelníčku by se nezvýšila, naopak by oproti variantě č. 2 mírně poklesla (započítáno včetně elektrické energie).

 

Barevné rozlišení:

černě – zůstává z původního jídelníčku, není nutné měnit

zeleně – změny, které jsou vhodné jak z hlediska miminka tak maminky

 1.      den

Snídaně

Domácí müsli (vločky, med, rozinky, ořechy, semínka) 1

 200 g

Mléko polotučné

250 ml

Bylinkový čaj 2

250 ml

 

Dopolední svačina

Nektarinka

1 kus (145 g)

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml  

 

Oběd

Čočková polévka 4

250 g

Bramborová kaše  

170 g 

Zapečený květák 5

200 g

Okurkový salát se smetanovou zálivkou

200 g

Minerálka neochucená 3

500 ml

 

Odpolední svačina

Jogurt bílý 6

200 g

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml

 

Večeře

Chléb celozrnný  se slunečnicí 7

100 g (2 krajíce)

Tvarohová  pomazánka  s uvařeným  vejcem,pórkem, pažitkou, cibulkou 8

100 g

Máslo

20 g

 Bylinkový čaj 9

250 ml

Čistá voda

250 ml

Rajče

100 g (1 kus)

 

Druhá večeře

Jablko

150 g (1 kus)

 

Poznámky

1 V průmyslově vyráběných müsli jsou zdraví škodlivé transmastné tuky a velké množství jednoduchých cukrů, proto byly nahrazeny doma vyrobenými. Množství bylo zvýšeno tak, aby byla u této konkrétní maminky dostatečně pokryta její energetická potřeba ve 3. trimestru těhotenství. Tato energetická potřeba je tím vyšší, čím nižší bylo BMI maminky před těhotenstvím (viz váhový přírůstek).

2 Celkové množství nápojů  bylo doplněno na 2l/den.

3 Slazené nápoje  byly nahrazeny neslazenými. Cukr zvyšuje riziko zánětů a cukrovky. Záněty zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Zelené a bylinkové čaje navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které před těmito chorobami naopak chrání.

4 Uzené maso obsahuje zdraví škodlivé  látky. Uzená polévka byla tedy nahrazena čočkovou, která také lépe pokryje potřebu bílkovin při bezmasém obědě.

5 Smažený květák obsahuje zdraví škodlivé látky vznikající při smažení. Proto byl nahrazen zapečeným květákem.

6 Slazený jogurt obsahuje velké množství cukru (viz pozn. 3) a žádné nebo jen  malé množství zdraví prospěšných bakterií.  Složení střevního mikrobiomu výrazně ovlivňuje celkový zdravotní i psychický stav, včetně výskytu velmi závažných onemocnění jako jsou infarkt, mrtvice, rakovina, deprese. Střevní mikrobiom se přenáší z matky na dítě.

7 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným, slunečnice (a jakákoli jiná semínka) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky.

8 Tvarohová pomazánka s vejcem a bylinkami obsahuje dostatek bílkovin, vápníku, kyseliny listové a zvýší celkovou rozmanitost stravy.

9 Potřeba mléka byla pokryta tvarohem, je tedy možné nahradit kakao obsahující cukr bylinkovým čajem.


2.      den

Snídaně

Celozrnná bageta

120 g

Žervé

80 g

Zelený čaj bez cukru 3

500 ml

Paprika

150 g (1 kus)

 

Dopolední svačina

Banán

120 g (1 kus)

Čistá voda

250 ml

Jogurt bílý

200 g

 

Oběd

Hovězí vývar s masem a nudlemi

250 g

Rýže parboiled  10

150 g

Znojemská hovězí pečeně

150 g

Okurka v sladkokyselém nálevu

50 g

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml

 

Odpolední svačina

Celozrnná houska  7

50g (1 ks)

Máslo

10 g

Včelí med

7 g (1 lžička)

Bylinkový čaj 3

250 ml

Jablko

150 g (1 kus)

 

večeře

Eidam 30%

50 g

Celozrnná houska 7

50 g  (1 kus)

 Rajče

100g (1 ks)

Bylinkový čaj 3

500 ml

 

Druhá večeře

Poznámky

3 Slazené nápoje  byly nahrazeny neslazenými. Cukr zvyšuje riziko zánětů a cukrovky. Záněty zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Zelené a bylinkové čaje navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které před těmito chorobami naopak chrání.

7 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným, slunečnice (a jakákoli jiná semínka) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky.

10 Bílá rýže obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Byla tedy nahrazena rýží parboiled. Množství bylo zvýšeno tak, aby byla u této konkrétní maminky dostatečně pokryta její energetická potřeba ve 3. trimestru těhotenství. Tato energetická potřeba je tím vyšší, čím nižší bylo BMI maminky před těhotenstvím (viz váhový přírůstek).


3.      den

Snídaně

Chléb celozrnný žitný se slunečnicí 7,11

100 g (2 krajíce)

Eidam 30% 12

50g

Máslo

20 g

Bílá káva s cukrem

250 ml

Rajče

100 g (1 kus)

Zelený čaj bez cukru 2

250 ml

 

Dopolední svačina

Broskev

145 g (1 kus)

Jablko

150 g (1 kus)

Čistá voda

500 ml

 

Oběd

Hovězí vývar s masem a nudlemi

250 g

Rýže parboiled 10

150 g

Znojemská hovězí pečeně

150 g

Okurka v sladkokyselém nálevu

50 g

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml

 

Odpolední svačina

Jogurt bílý 6

200 g

Celozrnná houska 7

50g (1ks)

Bylinkový čaj 3

250 ml

 

Večeře

Celozrnná žemlovka 13

200 g          

Bylink.čaj 9

250 ml 

Čistá voda

250 ml

 

Druhá večeře

Paprika

150 g (1 kus)

 

2 Celkové množství nápojů  bylo doplněno na 2l/den.

3 Slazené nápoje  byly nahrazeny neslazenými. Cukr zvyšuje riziko zánětů a cukrovky. Záněty zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Zelené a bylinkové čaje navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které před těmito chorobami naopak chrání.

6 Slazený jogurt obsahuje velké množství cukru (viz pozn. 3) a žádné nebo jen  malé množství zdraví prospěšných bakterií.  Složení střevního mikrobiomu výrazně ovlivňuje celkový zdravotní i psychický stav, včetně výskytu velmi závažných onemocnění jako jsou infarkt, mrtvice, rakovina, deprese. Střevní mikrobiom se přenáší z matky na dítě.

7 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným, slunečnice (a jakákoli jiná semínka) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky.

9 Potřeba mléka byla pokryta tvarohem, je tedy možné nahradit kakao obsahující cukr bylinkovým čajem.

10 Bílá rýže obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Byla tedy nahrazena rýží parboiled. Množství bylo zvýšeno tak, aby byla u této konkrétní maminky dostatečně pokryta její energetická potřeba ve 3. trimestru těhotenství. Tato energetická potřeba je tím vyšší, čím nižší bylo BMI maminky před těhotenstvím (viz váhový přírůstek).

11 Pšenice je ten den obsažena v jiných potravinách, může být tedy v chlebu nahrazena žitem či jinou obilovinou.

12 Tavený sýr obsahuje zdraví škodlivé transmastné tuky a tavicí soli (vyplavují z kostí vápník). Byl nahrazen plátkovým sýrem, který navíc dodá několikanásobně vyšší množství vápníku. Tavené sýry jsou v období těhotenství a kojení zcela nevhodné, neboť zvyšují už tak vyšší riziko osteoporózy.

 13 Kupované čokoládové buchtičky obsahují zdraví škodlivé transmastné tuky a velké množství jednoduchého cukru. Jsou nahrazeny domácí celozrnnou žemlovkou, která zvýší příjem vlákniny, bílkovin a vápníku (tvaroh) a ovoce.


4.      den

Snídaně

Celozrnná houska 7

 100g(2ks)

Žervé   

80 g

Bylinkový čaj 3

500 ml

 

Dopolední svačina

Jablko          

150 g

Hroznové víno

100 g

Čistá voda

500 ml

 

Oběd

Zeleninová polévka

250 g

Vařené brambory

150 g

 Losos pečený

130 g

Zelný salát

100 g

Čistá voda

250 ml

 

Odpolední svačina

Jogurt bílý 6

200 g

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml

Broskev 14

145 g (1 kus)

 

Večeře

Celozrnná houska 7

100 g (2 kusy)

Eidam 30%

100 g

15

 

Okurka salátová

110 g

Zelený čaj bez cukru3

250 ml

 

Druhá večeře

Poznámky

3 Slazené nápoje  byly nahrazeny neslazenými. Cukr zvyšuje riziko zánětů a cukrovky. Záněty zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Zelené a bylinkové čaje navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které před těmito chorobami naopak chrání.

6 Slazený jogurt obsahuje velké množství cukru (viz pozn. 3) a žádné nebo jen  malé množství zdraví prospěšných bakterií.  Složení střevního mikrobiomu výrazně ovlivňuje celkový zdravotní i psychický stav, včetně výskytu velmi závažných onemocnění jako jsou infarkt, mrtvice, rakovina, deprese. Střevní mikrobiom se přenáší z matky na dítě.

7 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným, slunečnice (a jakákoli jiná semínka) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky.

14 Pro zajištění dostatečné rozmanitosti (alespoň 3 různé potraviny z 3 výživových skupin) byla přidána broskev nahrazující ovoce v jogurtu.

15 Krůtí šunka obsahuje zdraví škodlivé látky, proto byla vynechána. Příjem bílkovin je dostatečný i bez ní.


5. den

Snídaně

Celozrnná houska 7

100 g (2 kusy)

Žervé

100 g

Mléko polotučné

250 ml

Okurka salátová

100 g

Pomerančový džus  100%

125 ml 16

Čistá voda 16

125 ml

 

Dopolední svačina

Jogurt bílý 6

200 g

Pomerančový džus  100%

125 ml 16

Čistá voda 16

125 ml

 

Oběd

Zeleninová polévka

250 g

Celozrnné těstoviny vařené17

300 g

Mák

70 g

Mléko polotučné

10 ml

Cukr

10 g

Máslo

20 g

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml

 

Odpolední svačina

Hroznové víno

250 g

Broskev

145 g (1 kus)

Pomerančový džus  100%

250 ml 16

Čistá voda 16

250 ml

 

Večeře

Čočkový salát 18

200 g

Celozrnná houska 7

100 g (2ks)

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml

Rajče

100 g (1 kus)

 

Druhá večeře

3 Slazené nápoje  byly nahrazeny neslazenými. Cukr zvyšuje riziko zánětů a cukrovky. Záněty zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Zelené a bylinkové čaje navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které před těmito chorobami naopak chrání.

6 Slazený jogurt obsahuje velké množství cukru (viz pozn. 3) a žádné nebo jen  malé množství zdraví prospěšných bakterií.  Složení střevního mikrobiomu výrazně ovlivňuje celkový zdravotní i psychický stav, včetně výskytu velmi závažných onemocnění jako jsou infarkt, mrtvice, rakovina, deprese. Střevní mikrobiom se přenáší z matky na dítě.

7 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným, slunečnice (a jakákoli jiná semínka) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky.

16 100% ovocný džus byl naředěn vodou v poměru 1:1, aby se snížila nepřirozeně vysoká koncentrace jednoduchých cukrů

17 Obyčejné těstoviny obsahují málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Byly tedy nahrazena těstovinami celozrnnými. Množství bylo zvýšeno tak, aby byla u této konkrétní maminky dostatečně pokryta její energetická potřeba ve 3. trimestru těhotenství. Tato energetická potřeba je tím vyšší, čím nižší bylo BMI maminky před těhotenstvím (viz váhový přírůstek).

18 Uzená makrela je z výživového hlediska lepší než uzené vepřové, přesto však obsahuje díky uzení zdraví škodlivé látky. Byla proto nahrazena čočkovým salátem, který zajistí dostatečný příjem bílkovin, vápníku, vlákniny, železa, vitamínů B  a zvýší příjem a rozmanitost zeleniny (a tím i zdraví prospěšných látek, např. antioxidantů).

6.      den

Snídaně

Chléb celoz. žit. se slunečnicí 7,11

100g (2 kr)

Eidam 30%

150 g

Máslo

20 g

19

 

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml

Paprika

150 g (1 kus)

 

Dopolední svačina

Hruška

280 g (2 kusy)

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml

 

Oběd

Krůtí vývar se zeleninou a nudlemi 20

250 g

Brambory vařené

150 g

Krůtí maso 20

120 g

Eidam 30%

30 g

Kečup

10 g (1 lžíce)      

Okurka salátová

50 g

Čistá voda

500 ml

                                                                 

Odpolední svačina

 Celozrnný jablečný koláč 21

100 g (2 kusy)

Mléko polotučné   

250 ml

 

Večeře

Chléb celozrnný žitný se slunečnicí 7,11

100 g (2 krajíce)

Máslo

20 g

Včelí med

14 g (2 lžičky)

Bylinkový čaj 19

400 ml

Čistá voda

250 ml

 

Druhá večeře

 

Poznámky

3 Slazené nápoje  byly nahrazeny neslazenými. Cukr zvyšuje riziko zánětů a cukrovky. Záněty zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Zelené a bylinkové čaje navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které před těmito chorobami naopak chrání.

7 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným, slunečnice (a jakákoli jiná semínka) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky.

11 Pšenice je ten den obsažena v jiných potravinách, může být tedy v chlebu nahrazena žitem či jinou obilovinou.

19 Dostatečný příjem mléka je zajištěn v ostatních potravinách, bílou kávu je tedy možné vynechat a tím snížit příjem cukru.

20 U kuřecího masa je vyšší riziko přítomnosti antibiotik a hormonů, proto bylo nahrazeno masem krůtím, u kterého je toto riziko výrazně nižší.

21 Loupák z bílé mouky obsahuje hodně cukru a může obsahovat také transmastné tuky. Byl nahrazen domácím celozrnným jablečným koláčem, který obsahuje méně cukru a  více vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů pocházejících jak z celozrnné mouky tak z jablek. 


7.den                                 

Snídaně

Domácí müsli (vločky,med,rozinky,semínka)1

  200 g

Mléko polotučné

250 ml

Čistá voda

250 ml

 

Dopolední svačina

Celozrnný makovo-tvarohový koláč 22

200 g (2 kusy)

Zelený čaj bez cukru 3

250 ml

 

Oběd

Krůtí vývar se zeleninou a nudlemi 20

250 g

Rýže parboiled 10

150 g

Krůtí maso 20

120 g

Broskev

50 g

Eidam 30%

30 g

Zeleninový salát s olivovým olejem

150 g

Bylinkový čaj 3

500 ml

 

Odpolední svačina

Nektarinka

290 g (2 kusy)

Čistá voda

250 ml

 

Večeře

Jogurt bílý 6

200 g

Celozrnná houska 7

100 g (2 kusy)

Zeleninový salát s olivovým olejem

150 g

Zelený čaj bez cukru 3

500 ml

 

Druhá večeře

Hroznové víno

150 g

 

Poznámky

1 V průmyslově vyráběných müsli jsou zdraví škodlivé transmastné tuky a velké množství jednoduchých cukrů, proto byly nahrazeny doma vyrobenými. Množství bylo zvýšeno tak, aby byla u této konkrétní maminky dostatečně pokryta její energetická potřeba ve 3. trimestru těhotenství. Tato energetická potřeba je tím vyšší, čím nižší bylo BMI maminky před těhotenstvím (viz váhový přírůstek).

3 Slazené nápoje  byly nahrazeny neslazenými. Cukr zvyšuje riziko zánětů a cukrovky. Záněty zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Zelené a bylinkové čaje navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které před těmito chorobami naopak chrání.

6 Slazený jogurt obsahuje velké množství cukru (viz pozn. 3) a žádné nebo jen  malé množství zdraví prospěšných bakterií.  Složení střevního mikrobiomu výrazně ovlivňuje celkový zdravotní i psychický stav, včetně výskytu velmi závažných onemocnění jako jsou infarkt, mrtvice, rakovina, deprese. Střevní mikrobiom se přenáší z matky na dítě.

7 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným, slunečnice (a jakákoli jiná semínka) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky.

10 Bílá rýže obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů. Byla tedy nahrazena rýží parboiled.

20 U kuřecího masa je vyšší riziko přítomnosti antibiotik a hormonů, proto bylo nahrazeno masem krůtím, u kterého je toto riziko výrazně nižší.

22 Koláč z bílé mouky obsahuje hodně cukru a může obsahovat také transmastné tuky. Byl nahrazen domácím celozrnným  koláčem, který obsahuje méně cukru a  více vlákniny, vitamínů, minerálů. Tvaroh doplňuje denní příjem mléčných výrobků na dostatečné množství.