2. Jídelníček vhodný pro miminko

(provedeny minimální změny tak, aby miminko mělo vše, co potřebuje a kvalita dle testu byla 100%)

Průměrný příjem za jeden den

Energie [kJ]

11 238 (DDD 10 000)

Bílkoviny [g]

102 (DDD 90)

Sacharidy [g]

349 (DDD 300)

Tuky [g]

93 (DDD 75)

 Vláknina [g]

28 (DDD 30)

Jednoduché cukry [g]

149 (DDD co nejméně, max. 30)

Sůl  [g]

4,7 (DDD co nejméně, max. 5)

 


 

Změny provedeny tak, aby byly co nejmenší a přitom mělo miminko vše, co potřebuje. Zároveň se snížily na polovinu přebytečné tuky (z 35 g/den na 18 g/den) a naopak se zvýšil příjem vlákniny. Příjem soli se dostal pod doporučené denní maximum. Příjem jednoduchých cukrů je však velmi vysoký stejně jako příjem zdraví škodlivých látek pocházejících z nevhodných potravin či nevhodných kuchyňských úprav (uzeniny, smažení).

Tento jídelníček je na týden o cca 150 Kč dražší oproti jídelníčku původnímu. Navýšení ceny je způsobeno především zařazením lososa a čerstvých paprik. Obě tyto potraviny lze nahradit levnějšími variantami (levnější maso, levnější zelenina), avšak vzhledem k velmi cenným látkám, které tyto potraviny poskytují ve velké míře, jsme je do jídelníčku zařadili i přes jejich poměrně vysokou cenu (viz poznámky č. 4 a 11).

 

Barevné rozlišení:

černě – zůstává z původního jídelníčku, není nutné měnit

zeleně – změny, které byly provedeny oproti původnímu jídelníčku

oranžově – vyžaduje ještě změnu, aby byl jídelníček vhodný nejen z hlediska miminka ale i maminky

1. den

Snídaně

Müsli med a ořechy

150g

Mléko polotučné

250 ml

 

Dopolední svačina

Nektarinka

1 kus (145 g)

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

 

Oběd

Uzená polévka s rýží

250 g

Bramborová kaše

170 g

Smažený květák

200 g

Okurkový salát se smetanovou zálivkou

200 g

Minerálka ochucená

500 ml

 

Odpolední svačina

Jogurt třešňový

125 g

Ovocný čaj s cukrem

250 ml

 

Večeře

Chléb kmínový

100 g (2 krajíce)

Vejce vařené 1  

2 kusy

Máslo

20 g

Kakao

250 ml

Čistá voda

250 ml

Rajče 2

100 g (1 kus)

 

Druhá večeře

Jablko 3

150 g (1 kus)

 

Poznámky

1 Mléčných produktů je tento den dostatek, chybí bílkoviny z jiných zdrojů. Proto byl sýr nahrazen vejci.

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

3 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem ovoce.

 

2.      den

Snídaně

Celozrnná bageta

120 g

Žervé

80 g

Černý čaj s cukrem a citronem

500 ml

Paprika  4

150 g (1 kus)

 

Dopolední svačina

Banán

120 g (1 kus)

Čistá voda

250 ml

Jogurt bílý 5

200 g

 

Oběd

Hovězí vývar s masem a nudlemi

250 g

Rýže bílá

120 g

Znojemská hovězí pečeně

150 g

Okurka v sladkokyselém nálevu

50 g

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

 

Odpolední svačina

Rohlík bílý

42 g (1 kus)

Máslo

10 g

Včelí med

7 g (1 lžička)

Ovocný čaj s cukrem

250 ml

Jablko 3

150 g (1 kus)

 

Večeře

Eidam 30% 6

50 g

Bageta bílá

50 g (1 kus)

 Rajče 7

100g (1 ks)

Ovocný čaj s cukrem

500 ml

 

Druhá večeře

Poznámky

3 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem ovoce.

4 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny. Paprika je poměrně drahá, obsahuje však nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu C) z u nás běžně celoročně dostupných potravin (vitamínu C několikanásobně více než citrusy). Proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku zejména v období vyššího rizika onemocnění (chřipková epidemie, onemocnění v rodině…). 

5 Doplněno, aby byl splněn denní příjem mléčných výrobků.

6 Uzeninyobsahují zdraví škodlivé látky. Byly tedy nahrazeny sýrem, který také doplní doporučený denní příjem mléčných výrobků.

7 Kečup obsahuje cukr. Proto byl nahrazen rajčetem, které také doplní doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

3.      den

Snídaně

Chléb kmínový

100 g (2 krajíce)

Tavený sýr  nízkotučný 8

32 g (2 trojúhelníčky)

Máslo

20 g

Bílá káva s cukrem

250 ml

Rajče 2

100 g (1 kus)

 

Dopolední svačina

Broskev

145 g (1 kus)

Jablko

150 g (1 kus)

Čistá voda

500 ml

 

Oběd

Hovězí vývar s masem a nudlemi

250 g

Rýže bílá

120 g

Znojemská hovězí pečeně

150 g

Okurka v sladkokyselém nálevu

50 g

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

 

Odpolední svačina

Jogurt třešňový

125 g

Rohlík bílý

42 g (1 kus)

Ovocný čaj s cukrem

250 ml

 

Večeře

Buchtičky s čokoládou

8 ks

Kakao z polotučného mléka  9

250 ml

Čistá voda

250 ml

 

Druhá večeře

Paprika 4

150 g (1 kus)

 

Poznámky

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

4 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny. Paprika je poměrně drahá, obsahuje však nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu C) z u nás běžně celoročně dostupných potravin (vitamínu C několikanásobně více než citrusy). Proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku zejména v období vyššího rizika onemocnění (chřipková epidemie, onemocnění v rodině…). 

8 Ve stravě je příliš mnoho tuku, proto byl smetanový sýr nahrazen nízkotučným.

9 Ve stravě je příliš mnoho tuku, proto bylo plnotučné mléko nahrazeno nízkotučným

 

4. den

Snídaně

Rohlík bílý

84 g (2 kusy)

Žervé 6

80 g

Ovocný čaj s cukrem

250 ml

 

Dopolední svačina

Jablko          

150 g

Hroznové víno 10

100 g

Čistá voda

500 ml

 

Oběd

Zeleninová polévka

250 g

Vařené brambory

150 g

Losos pečený  11

130 g

Zelný salát

100 g

Čistá voda

250 ml

 

Odpolední svačina

Jogurt jahodový

150 g

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

 

Večeře

Kaiserka

100 g (2 kusy)

Eidam 30%

100 g

Krůtí šunka 12

50 g

Okurka salátová

110 g

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

 

Druhá večeře

Poznámky

6 Uzeniny obsahují zdraví škodlivé látky. Byly tedy nahrazeny sýrem, který také doplní doporučený denní příjem mléčných výrobků.

10 Druhé jablko bylo nahrazeno hroznovým vínem pro větší rozmanitost stravy (alespoň 3 různé potraviny ve třech výživových skupinách každý den)

11 Sekaná obsahuje velmi mnoho nekvalitního tuku a málo bílkovin, proto byla nahrazena lososem. Losos je poměrně drahý a z velké části se podílí na celkovém zvýšení ceny týdenního jídelníčku, je však zdrojem ω-3 mastných kyselin, které jsou velmi významné pro rozvoj nervové soustavy děťátka.

12 Šunkový salám je  nekvalitní uzenina obsahující mnoho zdraví škodlivých látek. Proto byl nahrazen kvalitní krůtí šunkou, která obsahuje více bílkovin a méně škodlivých látek.

 

5.  den

Snídaně

Kaiserka

100 g (2 kusy)

Žervé

100 g

Mléko polotučné

250 ml

Pomerančový džus  100%

250 ml

Okurka salátová 2

100 g

 

Dopolední svačina

Jogurt nízkotučný jahodový 8

150 g

Pomerančový džus  100%

250 ml

 

Oběd

Zeleninová polévka

250 g

Těstoviny vařené

200 g

Mák

70 g

Mléko polotučné

10 ml

Cukr

10 g

Máslo

20 g

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

 

Odpolední svačina

Hroznové víno

250 g

Broskev

145 g (1 kus)

Pomerančový džus  100%

500 ml

 

Večeře

Makrela 13

100 g

Rohlík bílý

84 g (2 kusy)

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

Rajče 2

100 g (1 kus)

 

Druhá večeře

Poznámky

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

8 Ve stravě je příliš mnoho tuku, proto byl smetanový sýr nahrazen nízkotučným.

13 Uzené maso obsahuje mnoho zdraví škodlivých látek. Proto bylo nahrazen makrelou, která obsahuje ω-3 mastné kyseliny a méně škodlivých látek.

6. den

Snídaně

Chléb celozrnný pšenično-žitný 14

100g (2 kr)

Eidam 30%

150 g

Máslo

20 g

Bílá káva s cukrem

250 ml

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

Paprika 4

150 g (1 kus)

 

Dopolední svačina

Hruška

280 g (2 kusy)

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

 

Oběd

Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi

250 g

Brambory vařené 15

150 g

Kuřecí maso

120 g

Eidam 30%

30 g

Kečup

10 g (1 lžíce)      

Okurka salátová 2

50 g

Čistá voda

500 ml

                                                                 

Odpolední svačina

Loupák

100 g (2 kusy)

Mléko polotučné

250 ml

 

Večeře

Chléb kmínový

100 g (2 krajíce)

Máslo

20 g

Včelí med

14 g (2 lžičky)

Bílá káva s cukrem

400 ml

Čistá voda

250 ml

 

Druhá večeře

Poznámky

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

4 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny. Paprika je poměrně drahá, obsahuje však nejvíce antioxidantů (včetně vitamínu C) z u nás běžně celoročně dostupných potravin (vitamínu C několikanásobně více než citrusy). Proto je vhodné ji zařadit do jídelníčku zejména v období vyššího rizika onemocnění (chřipková epidemie, onemocnění v rodině…). 

14 Bílé pečivo obsahuje málo vlákniny, minerálů a vitamínů, bylo tedy nahrazeno pečivem celozrnným. Slunečnice (a jakákoli jiná semínka či ořechy) navíc obsahuje zdraví prospěšné látky. Touto změnou  bylo také dosaženo dostatečné rozmanitosti ve skupině obilovin.

15 Hranolky obsahují zdraví škodlivé látky (polyaromatické uhlovodíky, transmastné kyseliny, akrylamid…), proto byly nahrazeny vařenými bramborami. Tím se také zvýšil příjem zeleniny.

7.  den

Snídaně

Müsli med a ořechy kupované

150 g

Mléko polotučné

250 ml

Čistá voda

250 ml

 

Dopolední svačina

Makový koláč

200 g (2 kusy)

Černý čaj s cukrem a citronem

250 ml

 

Oběd

Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi

250 g

Rýže bílá

150 g

Kuřecí maso

120 g

Broskev

50 g

Eidam 30%

30 g

Zeleninový salát s olivovým olejem 2

150 g

Ovocný čaj s cukrem

500 ml

 

Odpolední svačina

Nektarinka

290 g (2 kusy)

Čistá voda

250 ml

 

Večeře

Jogurt ovocný 16

150 g

Houska bílá

100 g (2 kusy)

Zeleninový salát s olivovým olejem 2

150 g

Černý čaj s cukrem a citronem

500 ml

 

Druhá večeře

Hroznové víno

150 g

 

2 Doplněno, aby byl splněn doporučený denní příjem čerstvé zeleniny.

16 Uzené maso obsahuje mnoho zdraví škodlivých látek. Proto bylo nahrazeno jogurtem, čímž bylo zároveň dosaženo dostatečného příjmu mléčných výrobků.